07 Mar Transforma la teva alimentació i gaudeix, «menjar bé és més senzill del que es pensa»
La Jessica Hierro, dietista-nutricionista, és nascuda a Burgos, però establerta a Barcelona des que es va graduar. Fa més de quinze anys que ajuda persones a cuidar la seva salut a través de l’alimentació.
Personalment i professionalment li agrada evolucionar i plantejar-se nous reptes, per aquest motiu recentment ha obert la seva pròpia consulta a Badalona, ciutat que la fa sentir com a casa.
I per què Badalona?
Perquè visc aquí des de fa cinc anys. Vaig arribar gairebé per casualitat i estic encantada. Em sento com a casa, l’ambient, els seus carrers, la seva gent… Estic gaudint molt la meva vida aquí i vaig pensar que Badalona era el millor lloc on establir el meu futur professional.
Com descriuries el teu mètode de treball com a nutricionista?
El meu assessorament nutricional és personalitzat. Per a això, en una primera visita faig una valoració molt completa per a conèixer al pacient, saber quines són les seves necessitats, objectius i poder establir un pla nutricional adaptat.
Aposto per ajudar les persones a prendre consciència de quins són els seus hàbits i quines millores poden fer. Que aprenguin a menjar d’una forma saludable i variada, respectant les seves preferències, gustos i, per descomptat, gaudint del menjar. La meva feina està basada en envidències científiques i no recomano productes aprimadors, suplements o substitu-
tius de menjars.
Després dels excessos
Quina és la millor manera de tornar a la rutina després d’una època excessos, com poden ser les festes de Nadal o les vacances d’estiu?
Un bon punt de partida és omplir el nostre carro de la compra d’aliments saludables com a fruites i verdures de temporada, llegums, peixos, ous, carns magres, cereals integrals i fruits secs. En definitiva, crear un entorn saludable a casa que ens permeti cuidar-nos.
És efectiu fer una «desintoxicació» després d’aquestes èpoques? Què opines de les dietes «detox»?
El nostre cos detoxifica diàriament gràcies als ronyons i el fetge eliminant toxines i deixalles a través de la suor, l’orina o la femta.
Els plans “detox” són modes per a crear una necessitat a la persona i fer que es gasti una dinerada en batuts, sucs, xarops depuratius totalment innecessaris.
No hi ha millor pla «detox» i més barat que cuidar la nostra hidratació diària bevent aigua.
Nous hàbits d’alimentació
Com podem començar a plantejar nous hàbits d’alimentació? Hem d’aprendre a cuinar de manera diferent?
Més que nous hàbits, jo parlaria de treballar i millorar hàbits que ja existeixen perquè siguin més saludables. Per exemple, si una persona consumeix brioixeria diàriament, el meu consell seria començar a reduir-la, perquè eliminar el seu consum de manera dràstica pot ser molt més
difícil d’aconseguir generant desmotivació i frustració.
La cuina és una part important per a menjar sa, és un tema que treballo molt en la meva consulta proporcionant recursos perquè els meus pacients tinguin uns coneixements bàsics de manipulació i cuinat dels aliments.
Quina importància té planificar els menjars en el dia a dia?
Considero que la planificació és fonamental i un dels pilars bàsics del meu assessorament nutricional. S’ha d’evitar la improvisació, ja que planificant els menjars evites estar pensant cada dia què menjar, l’alimentació serà més variada i completa, es redueixen els desaprofitaments de menjar i s’inverteix menys temps en la compra i cuinat dels aliments. En definitiva, planificar ens ajuda a menjar millor.
Pèrdua de pes
Quin missatge li donaries a algú que vol començar a cuidar la seva alimentació i perdre pes, però no sap com?
Hi ha un excés d’informació en la població degut, principalment, a les xarxes socials. A la meva consulta arriben moltes persones atabalades perquè no saben què fer, llegeixen informació contradictòria i van provant què els funciona, fet que pot ser perillós per a la salut. Per aquest motiu, el meu consell és que acudeixin a un dietista-nutricionista perquè rebin assessorament professional.
Hi ha algun tipus d’aliment que sigui clau per a afavorir la pèrdua de pes?
No. La pèrdua de pes depèn de tot el que anem menjant al llarg del dia. A més, l’alimentació no és l’únic factor que influeix, també hem de parlar de l’activitat i exercici físic, el somni, l’estrès, tractaments farmacològics, possibles malalties…
Quin creus que és l’error més gran que la gent comet en intentar perdre pes?
L’error més comú que veig en consulta és menjar poc reduint el nombre de menjars del dia o limitant la quantitat. Una opció totalment errònia que pot tenir un efecte oposat al desitjat, a més de símptomes com a cansament, pitjor estat d’ànim, falta d’energia o mal de cap.
Relació saludable amb el menjar
Com ajudes els teus pacients a tenir una relació més saludable amb el menjar?
Parlo amb els meus pacients en consulta per a saber què els preocupa i quina informació tenen sobre el que és una alimentació saludable.
Els ajudo a guanyar seguretat, que no se sentin culpables per menjar uns certs aliments, que assaboreixin el plaer per menjar d’una forma més variada, perquè menjar bé és més senzill del que es pensa.
Treballo amb ells els mites i faules nutricionals perquè entenguin que molt del que escolten no està basat en evidències científiques. Molta gent arriba a la meva consulta havent seguit dietes molt restrictives plenes de prohibicions que els generen por a l’hora de menjar.
Quin paper juguen les emocions en el procés de perdre pes i com les treballes amb els teus pacients?Les nostres decisions alimentàries estan molt relacionades amb les emocions.
Utilitzem el menjar com una manera de gestionar les nostres emocions: celebrem amb menjar, ens consolem en dies dolents o fins i tot recorrem a ella per avorriment.
Això pot portar-nos a establir un patró d’alimentació poc saludable. Per això, amb els meus pacients treballo des de la consciència emocional, els ajudo a identificar com se senten a l’hora de menjar i ofereixo eines per a gestionar aquestes emocions de manera saludable, sense dependre del menjar com a únic “amortidor”.
entrevista a jessica hierro
Jessica Hierro. C/ del Carme 2, BDN Working. jessicahierro.com