Més de mig segle endolcint Badalona amb passió i tradició familiar

Des que van obrir la seva xurreria al passeig de la Salut, la família Rodríguez ha mantingut viva la passió per un ofici que combina tradició i adaptació als nous temps.

 

Actualment, les germanes Maria Dolors i Núria continuen el llegat familiar mantenint-se fidels a l’essència de les generacions anteriors, però sense perdre allò que les fa úniques: qualitat, evolució, bon producte i el caliu d’un negoci de tota la vida.

El matrimoni Rodríguez
El matrimoni Rodríguez, pares de la Maria Dolors i la Núria -les actuals propietàries de la Xurreria Rodríguez- va començar en aquesta professió als anys seixanta, quan van obrir la seva primera xurreria a Barcelona, al costat del camp Nou. Allà compartien negoci amb els seus germans, tots xurrers de tradició, però només van estar quatre anys, prou temps per adonar-se que els seus somnis estaven darrere d’aquest ofici i que volien establir-se pel seu compte.

Arribada a Badalona l’any 1970
Només arribar a Badalona, van llogar un petit bar-xurreria al número setanta-sis del passeig de la Salut, moment que el barri estava en plena transformació i creixement. L’establiment ocupava només una quarta part de l’actual edifici; en el mateix immoble hi havia una escola, un rellotger i un reconegut metge del barri.

Gràcies als beneficis que reportava la feina ben feta i al tancament progressiu d’aquests negocis veïns, el matrimoni Rodríguez va poder ampliar el seu espai. Van créixer d’una forma orgànica i natural, feliç, sense perdre de vista la idea inicial del seu negoci: oferir una granja a les senyores del barri, proporcionar un espai tranquil i segur on compartir berenars en un ambient lliure d’incomoditats.

Creixement del barri
Durant els anys setanta, el passeig de la Salut va ser un dels centres comercials més importants de la ciutat. Com s’estava construint un nou barri, les necessitats dels veïns havien d’estar cobertes. Hi havia botigues de mobles, de roba, d’alimentació, botigues per a nuvis, comunions, joieries, hi havia de tot. La prosperitat dels veïns va beneficiar el creixement de la majoria dels negocis de la zona, era una barriada d’acollida i transformació, era el millor lloc on podia créixer la xurreria.

Tradició i formació continuada
“Farina, aigua, sal, oli per fregir, art i amor”, aquesta és la fórmula màgica dels xurros del negoci familiar de la Maria Dolors i la Núria. Elles elaboren el producte seguint aquesta recepta tan especial, i igual que feien els seus pares, s’adapten a les circumstàncies de cada moment, miren cap al futur amb nous objectius i fan arribar, cada cop a més badalonins, els seus xurros, cornes i patates.

Però a la xurreria no només són fidels a la tradició, també tenen un fort compromís amb les tendències alimentàries i les matèries primeres de qualitat. La fira Alimentària de Barcelona i el Salón Gourmets, realitzat a Madrid, els hi serveixen per a descobrir novetats i especialitzar-se en el tractament dels seus productes. Tota la matèria primera amb la qual treballen és d’alta qualitat, fet que els permet elaborar un producte excel·lent.

Esmorzars i berenars a casa
A conseqüència de la pandèmia i de les restriccions als establiments, van observar que la tendència del sector era portar el producte directament a casa, a partir d’aquí van decidir apostar per aquest format de venda i adaptar-se a la nova demanda de consum. Actualment, serveixen a domicili a tota Badalona -també comencen a arribar a altres municipis- treballant amb organització, previsió i amor com feien les generacions anteriors de la Xurreria Rodríguez.

text local fotografies família rodríguez

Xurreria Rodríguez. Passeig de la Salut, 76. churreriarodriguez.com